Vertoning van zeldzame filmbeelden van Noord

Zondag 17 maart 2019 15.30

Na het succes van de vertoningen in december mogen de filmpjes op herhaling !!
In het kader van de tentoonstelling IJ-tunnel 50 jaar is er zondag 17 maart een om 15.30 een extra filmvoorstelling met van de 8 mm films uit het familie archief van T.C. Groot. Unieke beelden van Amsterdam Noord uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. De films worden a.s. zondag vertoond in De Gele Pomp, de voormalige benzinepomp langs het IJ-tunnel tracé aan de Leeuwarderweg.

Met o.a. beelden van het Hamerstraatgebied in 1950. De eerste ludieke Dam tot Dam race in 1959 met kanovereniging de Viking en het Harmoniekorps Tuindorp Oostzaan. De winter van 1963 met de ijsbanen in het Volewijckpark en Schellingwoude. Nog nooit vertoond zijn de beelden van de aankomst van de Sint bij de Adelaarsweg in 1956 en de restauratie van de Krijtmolen in 1964.

LET OP!! De films worden vertoond in de “Gele Pomp” op de Leeuwarderweg 16, tegenover het voormalige huis van TC Groot .
Reserveren is gewenst via Reserveer@museumamsterdamnoord.nl

Lezing op Vliegveld Buiksloot

Zaterdag 12 oktober 14.00 uur

In de meidagen van 1940 streek een groep van vijf Fokker D21 jagers neer op vliegveld Buiksloot. De Duitsers vielen ons land binnen en bombardeerden alle toenmalige vliegvelden. Alleen Buiksloot dat sinds de mobilisatie in 1939 een militaire functie had gekregen was een goed bewaard geheim. De Fokkers voerden verschillende missies uit vanaf Buiksloot. Op zaterdag 12 oktober geeft Dick Weber van museum CRASH 40-45 een lezing over de meidagen van 1940.
De lezing werd gehouden in “De oude plus”, Nageljongenstraat 150.
Bijdrage lezing: 7,50

Lezing Noord Vliegt !

Wim Beerman, een van de makers van de tentoonstelling ‘Noord Vliegt’, geeft een beeldlezing over de luchtvaartgeschiedenis van Amsterdam Noord. Precies 100 jaar geleden was het Mosplein en zijn omgeving één groot vliegveld. Het luchtvaartverleden van het stadsdeel met drie vliegvelden én met de Fokkerfabriek is uit het geheugen verdwenen. Hoe zag de omgeving er toen uit? Woont u op een vliegveld? Aan de hand van foto’s en films laat Wim Beerman u het antwoord op deze vragen zien.

Prijs lezing 5 euro. Wilt u erbij zijn mail naar reserveer@museumamsterdamnoord.nl