Gemiste tentoonstellingen

Hier kunt u een beschrijving vinden van de tentoonstellingen vanaf 2014.

50-jaar IJ-tunnel

In juli 2018 is de metro gaan rijden: het spoor is terug in Noord.  De opheffing van de tramlijn in 1956 had meerdere redenen, maar de sloop van station het Tolhuis hing ook samen met de komst van de IJ-tunnel.  In deze tentoonstelling kon een ieder zich verdiepen in de bouw en het reilen en zeilen van deze tunnel. Met de originele besturingspanelen en een excursie door de tunnel zelf ! 

 

Noord Spoort, het spoor terug in Noord

Van april tot oktober 2018 stond het museum in het teken van de opening van het openbaar vervoer in Noord. Op 22 juli opent de Noord Zuidlijn. Na 52 jaar keerde het spoor terug in Noord. In samenwerking met o.a. Het genootschap de Blauw Tram, het NZH museum, Bureau Noord Zuidlijn, GVB metro en tram is een tentoonstelling voorbereid over verleden, heden en toekomst van het spoor in Noord. Begin april opende de tentoonstelling met een uitgebreid randprogramma met lezingen over heden en toekomst en excursies naar het verleden van het openbaar vervoer in ons stadsdeel. Tijdens de tentoonstelling tonen we langs het oude tracé, vanaf het verdwenen station ‘het Tolhuis’ tot aan de Buiksloterdijk, op een aantal punten foto’s van de tram. In de Buikslotermeerpolder gaat dat niet meer, omdat alle referentiepunten in het heden verdwenen zijn.

 

100 jaar immigratie in Noord

Van augustus tot en met maart 2018 was in het museum een overzicht te zien van de immigratie in het stadsdeel. Amsterdam-Noord heeft bijna 93.000 inwoners. Maar liefst 139 nationaliteiten wonen samen in ons stadsdeel. Vanaf het begin van de vorige eeuw groeide Noord snel. Aanvankelijk kwamen grote gezinnen uit de krotwoningen in het centrum naar Noord. In de Eerste Wereldoorlog vonden honderden Belgische vluchtelingen onderdak in Noord. De snel uitbreidende maakindustrie, die zich langs de oevers van het IJ vestigde, de werven en de machinefabrieken, had veel personeel nodig. Zij vonden een woning in de nieuwe tuinsteden, die vanaf 1908 werden gebouwd. In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw haalden de bedrijven vele werknemers uit Zuid-Europa, Turkije en Noord Afrika. En ook vandaag de dag komen er jaarlijks naast jonge gezinnen met bakfietsen ook vluchtelingen naar Noord.

De Geschiedenis van Noord

Van 9 juli tot 20 augustus was de tentoonstelling van 5VWO van het IJburg College te bewonderen. De geschiedenis van Noord werd verteld in 5 tijdperken. De leerlingen hebben samen met vrijwilligers van het museum hard gewerkt aan de tentoonstelling die op een originele manier verschillende facetten van het verleden van Amsterdam Noord belichtte.

Overzichts Tentoonstelling

Museum Amsterdam Noord heeft de afgelopen 8 jaar tientallen tentoonstellingen laten zien.  Deze toonden iedere keer weer een ander aspect van de geschiedenis van Amsterdam Noord. Van 12 mei tot en met 24 juni is er een overzicht van een aantal van deze tentoonstellingen te zien. Onder meer kunt u genieten van de badhuizen in Amsterdam, de Waterlandse melkschuit, de wasvisvaart en 100 jaar trouwen in Noord. Ook is er natuurlijk onze vaste tentoonstelling over de ontwikkeling van Noord!

Verdwenen industrie in Noord: ADM, DRAKA en Kromhout

In deze tentoonstelling besteedden wij door middel van veel beeldmateriaal , foto’s, films, persoonlijke verhalen en unieke objecten uit de magazijnen van de bedrijven, aandacht aan de verdwenen fabrieken van ADM, Kromhout en DRAKA.

De tentoonstelling laat de geschiedenis zien van drie grote bedrijven die de vorige eeuw naast elkaar aan de oostelijke Noordoever van het IJ gevestigd waren.
Door de sluiting van de DRAKA dit jaar wordt de IJ-oever grenzend aan het Hamerstraatgebied na meer dan eeuw openbaar gebied.

Tentoonstelling “100 jaar wonen in Noord – Een eeuw volkshuisvesting”.

In 2015 is het 100 jaar geleden dat de Gemeentelijke woningdienst in het leven werd geroepen. De Gemeentelijke Woningdienst kreeg, onder de bezielende leiding van Ir. Arie Keppler, de taak om te zorgen voor voldoende woningen voor arbeiders in het door woningnood geteisterde Amsterdam. De droom van Arie Keppler om de arbeider een eigen huis met een tuintje te kunnen bieden, kon in deze vernieuwende woningbouw vooral in Noord worden gerealiseerd.

De tentoonstelling vertelt en toont de geschiedenis van de volkshuisvesting in Amsterdam Noord. Grote panelen in de ruimte en een korte documentairen over Vogeldorp geven een mooi beeld van het ontstaan van Amsterdam Noord en de veranderingen in het stadsdeel sindsdien.

Kijk voor extra activiteiten en fietsexcursies op onze evenementen kalender.

Tentoonstelling “Proef Noord”

De tentoonstelling liep van 31 mei 2015 t/m 13 september 2015.
Er werd en wordt veel meer gemaakt, bewerkt, verbouwd en geteeld in onze omgeving dan men zou denken. De productie van levensmiddelen is al van oudsher onderdeel van Noord. Het waterland was bijvoorbeeld lange tijd belangrijk voor de melkvoorziening. Vanaf het begin van de 20e eeuw was er ook ruimte voor industriële bewerking van voedsel zoals o.a. in de Nederlandsche Plantenboterfabriek en de dropfabriek Möllenkamp . Volkstuinen, visserij en jacht waren van groot belang.

Uitgebreide informatie kunt u hier vinden.

 

Tentoonstelling “Over de brug”

De tentoonstelling liep van zondag 1 februari t/m zondag 24 mei 2015.
Ondanks tientallen plannen ligt er nog steeds geen brug van het centrum naar Noord. Fietsers en voetgangers kunnen het IJ uitsluitend met veerponten oversteken. Amsterdam is daarmee een van de weinige steden in de wereld zonder brug over haar ‘stadsrivier’. De brug over het IJ is daarom waarschijnlijk de meest ‘gedroomde’ ter wereld.

Uitgebreide informatie kunt u hier vinden.

 

Verkoopexpositie Frits Heimans

In het weekend van 13 en 14 december 2014 in het Museum Amsterdam Noord te Zamenhofstraat 28A, Amsterdam-Noord. Schilderijen en muziek van Frits Heimans.

Uitgebreide informatie kunt u hier vinden.

 

Scholen in Noord

Het centrum van de tentoonstelling wordt gevormd door een kleine honderd klassenfoto´s die ons door vroegere bezoekers van lagere / basisscholen in Noord zijn geleverd. Daarnaast zijn twee klaslokalen gereconstrueerd. Een klas uit ongeveer 1950 en een moderne klas.
Het team van voorbereiders van de tentoonstelling zijn Truida, Ruud van de Markt, Peter Lievens en Henk Ras.

Uitgebreide informatie kunt u hier vinden.

 

Badhuizen van Amsterdam

De tentoonstelling werd ruimtelijk vooral ingenomen door de kunstig nagebouwde badhokjes, waarin fraaie foto’s van de Was- en badhuisgebouwen te zien waren. De bouwer van de badhokjes is Leendert Sonneveld. Het team van voorbereiders van de tentoonstelling zijn Frida Badoux, Janine Honingh, Victor Lachmeijer en Henk Ras.

Uitgebreide informatie kunt u hier vinden.

 

Omzien in verwondering

Een terugblik op de tentoonstellingen van de afgelopen vijf jaar, vormgegeven door Frida Badoux.

Uitgebreide informatie kunt u hier vinden.

 

Gehoord in Noord

Door de tentoonstelling ontdekt u hoe het bloeiende muziekverenigingsleven van Amsterdam Noord zich heeft ontwikkeld vanaf rond 1910 tot nu. Deze tentoonstelling is bedacht door Marianne Wiesenekker en Lisa van Doorn.

Uitgebreide informatie kunt u hier vinden.