Noord spoort

Begin april 2018 opende de tentoonstelling met een uitgebreid randprogramma met lezingen over heden en toekomst en excursies naar het verleden van het openbaar vervoer in ons stadsdeel.

Openbaar vervoer in noord

Deze tentoonstelling liet u kennismaken met de eerste openbaarvervoerlijn in Amsterdam-Noord. Onderdeel van de plannen van ing. Theo Sanders die rond Amsterdam een stelsel van tramlijnen wilde aanleggen. De buitengebieden van Amsterdam, waaronder Waterland, moesten een goede verbinding met de stad krijgen. Economie en toerisme zouden een flinke groei doormaken. De tentoonstelling is zowel binnen in ons museum als buiten, langs een deel van de oude route van de tram door Amsterdam Noord.

Het Tolhuis

We laten u zien hoe in 1932 de elektrische tram zijn intrede deed, waardoor ook het verder gelegen Purmerend en Alkmaar bereikbaar werden. Een dergelijke reis was een hele onderneming. De reis met de tram begon aan de overkant voor het Centraal Station bij het Noord-Hollands koffiehuis. Na een boottocht kon op station ‘het Tolhuis’ overgestapt worden op de tram. De Marken Expres werd een groot succes. Met de tram naar Volendam en vandaar met de boot naar Marken.

rechtenvrije foto de tram voor het Bredero college in 1956, collectie Peter Günther