Snel Weg Naar Zee

Snel Weg Naar Zee

Ontdek de rijke geschiedenis van het Noordhollandsch Kanaal in de tentoonstelling ‘Snel Weg Naar Zee’. De geschiedenis van Waterland en Amsterdam-Noord kent twee belangrijke mijlpalen: de aanleg van de Waterlandse Zeedijk in 1288 en de opening van het Noordhollandsch Kanaal in 1824. In de tentoonstelling ontdek je het verhaal achter dit kanaal en zijn betekenis voor de regio, van toen tot nu. Als opening van de Maand van Geschiedenis brengt het museum ‘200 jaar Noordhollandsch Kanaal’ in beeld. Waarom werd het kanaal gegraven en door wie? Wat was en wat is het belang van dit kanaal? De expositie probeert hierop een antwoord te geven.

Bijna 9000 arbeiders werkten met man en macht om het 80 kilometer lange Noordhollandsch Kanaal met de hand te graven. Hun namen zijn vaak onbekend gebleven, maar hun inspanningen zijn onvergetelijk. Helaas kennen we vooral de namen van degenen die werden gestraft of zelfs omkwamen toen ze in opstand kwamen tegen hun zware omstandigheden. De namen van de initiatiefnemers, zoals koning Willem I en ingenieur Jan Blanken, staan daarentegen wél in de geschiedenisboeken vermeld.

Het Noordhollandsch Kanaal was jarenlang de snelste weg voor de zeeschepen naar de Noordzee totdat het Noordzeekanaal in 1876 werd gerealiseerd. Tegenwoordig is het Noordhollandsch Kanaal uiterst belangrijk voor de gehele waterhuishouding in Noord-Holland.

Bezoek ‘Snel Weg Naar Zee’ en ontdek het verhaal van de arbeiders, hun opstanden en de rol van koning Willem I en Jan Blanken. Te beleven tot 30 maart 2025.