Tentoonstellingen

NOORD VLIEGT !

tot april 2020

Wie vandaag door het snel veranderende Amsterdam-Noord fietst, kan zich nauwelijks voorstellen dat Noord een aparte plaats heeft in de nationale luchtvaartgeschiedenis met een internationale luchtshow, drie vliegvelden en een vliegtuigfabriek. Kom kijken naar het luchtvaartverleden van ons stadsdeel: Noord Vliegt.
De aanleiding voor de expositie is de ELTA in 1919, de Eerste Luchtverkeer Tentoonstelling Amsterdam. De bewoners van de Buiksloterham en de Bloemenbuurt wonen op het voormalige tentoonstellingsterrein en het vliegveld van de ELTA. Er is bijna niets bewaard gebleven van dit verleden.
In 1919 is de bouw van Noord net gestart. Buurten als Disteldorp, de eerste woonblokken van de Van der Pekbuurt en de kanalen bieden houvast om je anno 2019 een voorstelling te maken van waar alles was.
Er is veel te zien in de expositie:vliegtuigmodellen van de Fokker Heritage en Artitec. Unieke foto’s en filmbeelden van Noord waar de luchtvaart een rol speelt. Verzamelaars van historische voorwerpen van Amsterdam Noord, Henk Wilkens en Wim Beerman, tonen hun zeldzame ELTA-spullen uit 1919. Frits Prior maakte een prachtige 3D animatie van Noord in 1919.