Uitgelicht – Noord Vrij (2020)
Familiearchief T.A. Vonk
Door Paul Vonk
Samengesteld uit nieuwsgierigheid naar mijn vaders jeugd, met als aanleiding de expositie Noord Vrij – 75 jaar vrijheid in privé archieven in Amsterdam-Noord.
T.A. Vonk was in juni 1939 afgezwaaid bij de KMA en diende als 2e luitenant bij het Depot Genietroepen in Rotterdam waar hij bij het Maasstation vocht tegen de Duitse parachutisten op het Noordereiland. Hieronder volgt een greep uit het archief.
Foto’s
Het fotoalbum is een niet chronologisch geordende verzameling van foto’s en documenten.
1936 Toelating KMA 1/2
1936 Toelating KMA 2/2
KMA kadetten
KMA kadetten
KMA kadetten
KMA kadetten
KMA kadetten
KMA kadetten
KMA kadetten
KMA kadetten
KMA kadetten
KMA kadetten
KMA kadetten
KMA kadetten
Strijd in Rotterdam
De strijd in de Rotterdam is zeer uitgebreid en goed gedocumenteerd beschreven door E.H. Brongers in zijn boek Opmars naar Rotterdam, deel 1 de luchtlanding (Baarn, 1985). Brongers maakt meerdere opmerkingen over het gebrek aan verrekijkers in zijn boek. Overigens wordt in alle boeken met verslagen van de mei oorlog, die straks ook in te zien zijn in de expositie, gewag gemaakt van de fnuikende zuinigheid van de regering die de Nederlandse strijdmacht bij voorbaat kansloos maakte.
Gebrek aan munitie en moderne wapens. Zo werden de Fokker G-1 toestellen op Bergen snel vernietigd, omdat ze op een kluitje stonden opgesteld en omdat de regering geen middelen beschikbaar stelde om het vliegveld te verharden.
Ook het verslag van K. Hylkema in het Genieblad uit 1989 van de gevechtshandelingen in Rotterdam is hier geen uitzondering op. Het verslag – een matige lichtdruk – zit in het archief waar we in de komende periode meer van tonen. De originelen zijn in de expositie te zien.
Download hier de pdf van het verslag van de gevechtshandelingen in Rotterdam uit: Genieblad 1989, 1940.

Het Vonk-archief is een privé archief dat voor onderzoek bij Paul Vonk in Amsterdam Noord is. De bescheiden en foto’s in dit document zullen na afloop van de expositie verhuizen naar het archief van het NIMH onderdeel van het ministerie van Defensie.