Voormalige Activiteiten

Lezing op Vliegveld Buiksloot
Zaterdag 12 oktober 14.00 uur
In de meidagen van 1940 streek een groep van vijf Fokker D21 jagers neer op vliegveld Buiksloot. De Duitsers vielen ons land binnen en bombardeerden alle toenmalige vliegvelden. Alleen Buiksloot dat sinds de mobilisatie in 1939 een militaire functie had gekregen was een goed bewaard geheim. De Fokkers voerden verschillende missies uit vanaf Buiksloot. Op zaterdag 12 oktober geeft Dick Weber van museum CRASH 40-45 een lezing over de meidagen van 1940.
De lezing werd gehouden in “De oude plus”, Nageljongenstraat 150.
Bijdrage lezing: 7,50
Reserveren via reserveer@museumamsterdamnoord.nl

Fietstocht Waterlandse Zeedijk – oostelijke richting
Waterlandse Zeedijk
zaterdag 14 september 2019 13.30 uur
Gids Jaap Lekkerkerker.
De rode draad is de Waterlandse Zeedijk. We volgen de dijk tot voorbij het Kinselmeer. We fietsen door Schellingwoude, Durgerdam, Ransdorp en Zunderdorp. Onderweg wordt er verteld over de architectuur, het landschap en de geschiedenis van Waterland.

Lezing Noord Vliegt
29 juni 2019 11.30 uur in hotel NH Amsterdam Noord
7, 14 en 21 september in OBA Mosplein

De makers van de tentoonstelling ‘Noord Vliegt’ geven een presentatie in de bar van NH Amsterdam Noord. Dit hotel, dat in het voormalige ziekenhuis zit, staat voor luchtvaartliefhebbers op de heilige grond van de ELTA: de Eerste Luchtverkeer Tentoonstelling Amsterdam, die in augustus 1919 plaatshad. Het luchtvaartverleden van het stadsdeel met drie vliegvelden en de Fokkerfabriek is uit het geheugen verdwenen. Hoe zag de omgeving er toen uit? Woont u op een vliegveld? Aan de hand van foto’s en films laten Wim Beerman en Paul Vonk het antwoord op deze vragen zien.

Vertoning van zeldzame filmbeelden van Noord
Zondag 17 maart 2019 15.30

Foto: Erven Groot. Dam tot Dam race 1959. Tc Groot (geheel rechts) geeft de leden van de Viking aanwijzingen.

Na het succes van de vertoningen in december mogen de filmpjes op herhaling !!
In het kader van de tentoonstelling IJ-tunnel 50 jaar is er zondag 17 maart een om 15.30 een extra filmvoorstelling met van de 8 mm films uit het familie archief van T.C. Groot. Unieke beelden van Amsterdam Noord uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. De films worden a.s. zondag vertoond in De Gele Pomp, de voormalige benzinepomp langs het IJ-tunnel tracé aan de Leeuwarderweg.

Met o.a. beelden van het Hamerstraatgebied in 1950. De eerste ludieke Dam tot Dam race in 1959 met kanovereniging de Viking en het Harmoniekorps Tuindorp Oostzaan. De winter van 1963 met de ijsbanen in het Volewijckpark en Schellingwoude. Nog nooit vertoond zijn de beelden van de aankomst van de Sint bij de Adelaarsweg in 1956 en de restauratie van de Krijtmolen in 1964.

LET OP!! De films worden vertoond in de “Gele Pomp” op de Leeuwarderweg 16, tegenover het voormalige huis van TC Groot .
Reserveren is gewenst via Reserveer@museumamsterdamnoord.nl

Excursie naar de Maastunnel
Zaterdag 2 maart om 11.30 uur

op de roltrap van de maastunnel 1954

In het kader van de tentoonstelling IJ-tunnel 50 jaar organiseert Museum Amsterdam Noord een excursie naar de Maastunnel in Rotterdam.
65 jaar geleden, bezocht een delegatie van de Belangenvereniging Amsterdam Noord de Maastunnel. In Noord werd onder de leuze “Zij aan Zij voor een tunnel onder het IJ” actie gevoerd voor een tunnel voor fietsers en voetgangers.
Anno 2019 tobben we nog steeds over een brug of tunnel voor de fietsers.

1954 Maastunnel_ Links vooraan TC Groot_

Het programma
We lopen van het museum naar de metro en in Rotterdam kan de stappenteller ook flink aan het werk. We gaan alleen bij voldoende belangstelling. Ook is er een maximum aantal deelnemers.

11.30 Verzamelen in Museum Amsterdam Noord
12.38 Intercity direct (met toeslag 1,20)
14.00 start rondleiding Maastunnel
Ca 15:30 einde rondleiding – einde gemeenschappelijk programma.

Deelname kost 10 euro. Treinkosten zijn niet inbegrepen.

Vertoning van zeldzame filmbeelden van Noord

Zondag 9 december 11.30

In het kader van de tentoonstelling IJ-tunnel 50 jaar is er een speciale vertoning van de 8 mm films uit het familie archief van T.C. Groot in Museum Amsterdam Noord. De filmbeelden worden voor het eerst in zijn geheel openbaar vertoond. Met o.a. beelden van het Hamerstraatgebied in 1950. De eerste ludieke Dam tot Dam race in 1959 met de leden van kanovereniging de Viking en het Harmoniekorps Tuindorp Oostzaan. En de IJsbanen in Noord, langs de Leeuwarderweg en bij Schellingwoude in de winter van 1963.

Bij het maken van de tentoonstelling kregen samenstellers de beschikking over het familiearchief van T.C. Groot. Onder zijn leiding streed Noord vanaf de jaren 30 van de vorige eeuw voor een tunnel onder het IJ onder de leuze “Zij aan Zij voor een tunnel onder het IJ”. In het archief zaten 8 mm films die na digitalisering zeldzame en unieke beelden bleken te bevatten van Noord. Op een audiotape staat zijn persconferentie in 1955 waar Groot pleit voor een fiets-voetgangerstunnel. Dat pleidooi is in 2018 na het verbod van de bruggen weer helemaal actueel. Vertoning met een inleiding door Paul Vonk, samensteller van de tentoonstelling. Entree 7,50. Inloop vanaf 11.00 uur.

Fietsexcursie langs de oude tramlijn

Zondag 16 september 14.00 – 16.00 uur
We fietsen langs het tracé van de oude tramlijn in Noord. Zouden er nog sporen zijn? Behalve de tram komen ook andere verdwenen zaken rond de Meeuwenlaan aan de orde. Paul Vonk en Henk Wilkens zijn uw gidsen.
Onderweg kunnen deelnemers op de telefoon naar oude beelden van de tram kijken op de plek waar ze gefilmd zijn.
Deelname kost 6 euro inclusief entree museum en een consumptie.
Verzamelen zondag vanaf 13.00 uur bij het museum aan de Zamenhofstraat 28A.

Excursie NZH vervoermuseum
Zaterdag 26 mei om 10.30
In het kader van de tentoonstelling Noord Spoort, is er zaterdag 26 mei een excursie naar het NZH vervoermuseum in Haarlem. De reis naar Haarlem gaat met een historische bus uit de collectie van het vervoermuseum.
Het is een ouderwets schoolreisje voor volwassenen. Reis mee naar een wereld waar trams en de bijwagens bij hun naam genoemd worden. Wij gaan speciaal voor de BY2 (spreek uit Bee IJ twee) en de Métallurgique A14, die beide jarenlang op de Meeuwenlaan langs ons museum redden. Er is altijd veel bedrijvigheid in het vervoermuseum. Er wordt gesleuteld aan de bussen en de trams. Bijna alle vrijwilligers hebben een verleden bij de NZH of de NACO.
Deelname kost €17,50 pp

Boekhandel V.d. Plas organiseert in het museum het Amsterdam Noord Festival: vijf avonden rond boeken en schrijvers over heden, verleden en toekomst van Amsterdam Noord.

Amsterdam Noord in de toekomst 27 juni 20.00 uur

Schrijver Bas Kok heeft een duidelijke mening en een visie waar het over Amsterdam Noord gaat. Deze avond neemt hij ons mee naar de toekomst van Amsterdam Noord. Mobiliteit, wonen en sociale ontwikkeling, Bas zet het voor ons op een rijtje en gaat met het publiek in gesprek.

De Haven en Voedsel voor de Stad 30 mei 20.00

Maritiem historicus Ton Wegman was nauw betrokken bij de bouw van een replica van de Waterlandse melkschuit en schreef hier ook een boek over. Hij neemt ons mee naar vroeger tijden en zal vertellen over de haven, de voedselvoorziening van de stad en natuurlijk de Waterlandse melkschuit.

Land & Water 25 april 20.00 uur

Schrijver van het boek “De magie van het IJ” Aafke Steenhuis verzorgt deze avond samen met geoloog Jan Smit. Jan Smit zal de geschiedenis van de aarde en van Amsterdam Noord toelichten aan de hand van een heel diepe boring onder Museum Amsterdam Noord.

Van Asterdorp tot Leefkringhuis 28 maart 20.00 uur

Deze avond begint met een interview door Bas Kok met Stefan Steinmetz die zich verdiept heeft in de geschiedenis van Asterdorp en met Tom Tossijn, schrijven van een boek over de geschiedenis van het Leefkringhuis.

Amsterdam Noord Vroeger 28 februari 20.00 uur

De avond begint met een interview door Bas Kok met Dick de Scally, auteur van Amsterdam-Noord, Stad boven ’t IJ. Daarna vertelt Frits Prior aan de hand van vele foto’s en prenten over de oude geschiedenis van Buiksloot, het Noordhollandsch Kanaal, het Tolhuis, de veerverbinding over het IJ en het droogmaken en ontwikkelen van de Buiksloterham. Zijn presentatie is gebaseerd op de uitgebreide studie van de Buiksloterham door Margreet Visser (1944-2016), die resulteerde in drie boeken.

Mini Inburgeringscursus door Peter Lievense en Trix van Reijn
18 februari 2018
Een workshop “Inburgeren”. Peter Lievense en Trix Reijn begeleiden de workshop. Gastspreker: Anna Maria de Van de Wijs. Om in te burgeren kunt u eerst een zelf te betalen cursus volgen, maar dat is niet verplicht. Daarna moet u een inburgeringsexamen doen. Hoe voelt dat ‘examen doen om ergens te wonen?’ Zou u slagen voor het inburgeringsexamen Noord?
Muzikale omlijsting De mannen van Noord.
De entree is 7,50 inclusief drankje.

“Warm Welkom”
19 november 2017
Anke van Ruler van Doras komt een presentatie geven over het buurtproject “Warm Welkom”. Dit is een project waarbij mensen, die gevlucht zijn uit hun land voor de oorlog, en net een status hebben gekregen door buurtbewoners worden opgevangen en wegwijs worden gemaakt in de buurt. Het project zoekt altijd mensen die in hun eigen buurt willen helpen. Anke zal het project toelichten vanuit de praktijk.

Stamboomonderzoek een lezing door de heer B. Schuurman
8 oktober 2017
Bart Schuurman, medewerker Stadsarchief Amsterdam, introduceert u in de wereld van de archieven. De Nederlandse archieven zetten steeds meer van hun bronnen op het internet in de vorm van scans van origineel archiefmateriaal. Maar hoe moet je daar nu in zoeken? Deze middag wordt u uitgelegd hoe men, aan de hand van de Burgerlijke Stand, Bevolkingsregisters en Doop- , Trouw- en Begraafboeken, de goede gegevens aan elkaar kan koppelen op zoek naar uw voorvaders. De bedoeling is dat u de basis van het stamboomonderzoek leert kennen en zelf op zoek kunt gaan naar uw roots.

Introductiecursus Amsterdam Noord door Jan Donkers.
24 September 2017
U woont nog maar pas in Noord? Dan is dit de gelegenheid om een aanvang te maken met inburgeren in het stadsdeel. Jan Donkers is geboren in Noord en ooit gevlucht naar de andere kant van het IJ. De schrijver van verplichte Noord literatuur voor iedereen die gaat houden van dit deel van de Amsterdam keert even terug om deze zondag een college voor beginnende Noorderlingen te houden. Houdt rekening met een onverwacht schriftelijke overhoring!!

Beeldexcursie Hamerstraatgebied en IJplein (wandeling)
23 april 2017

Onder leiding van onze Noordkenner Jaap Lekkerkerker gaan we naar buiten. Neem telefoon, tablet of ipad mee. Onderweg kijken we naar beelden uit de tentoonstelling – en meer – op de plek waar alles was. Via de werf van Verschure gaan we langs de Draka naar de Meeuwenlaan. en proberen we een beeld te krijgen van de hoogtijdagen van de maakindustrie in Noord toen de kanalen nog niet gedempt waren.

We hebben een stop bij Wilhelminadok, waar Paul Vonk een korte presentatie geeft over de waar we de ADM kunnen terugvinden onder het IJplein.

De wandeling eindigt in restaurant Stork, dat in de eerste fabriekshal van Kromhout is gevestigd. Daar kijken we, onder genot van een drankje, naar de Kromhout bedrijfsfilm uit 1927 op de plek waar de film is opgenomen.

Verzamelen bij het museum om 13.00 uur. Start wandeling 13.30 uur einde circa 16.30 uur. Deelname 10 euro pp.

Excursie naar de MAHU en NDSM (fietstocht)
22 april 2017

Meester gids Jaap Lekkerkerker leidt ons op de fiets naar het NDSM terrein. Neem telefoon, tablet of ipad mee. Onderweg stoppen we bij verschillende plekken waar de andere werven van Noord waren zoals de Vries Lentsch jr en de Ceuvel.

In februari hadden we een lezing over de ondiepwatermijnenveger de MAHU. Met speciale bekabeling van de DRAKA en motoren van Werkspoor en Kromhout. Nu gaan we het schip bekijken. De fietsexcursie eindigt in “De Blauwdruk”, de loods waar NDSM-herleeft het archief van de NDSM beheert. Daar staat de koffie en thee of een wijntje klaar. Onderwijl zal de directeur van Kinetisch Noord (de oude NDSM werf) Rob Post een korte presentatie van de plannen met het NDSM gebied geven. Wie nog meer wil zien kan onder leiding van Rob de hal in voor een korte rondleiding.

13.00 uur verzamelen in het museum. Start excursie o 13.30 uur. Einde c.a. 16.30 uur. Kosten 10 euro per persoon.

Historische bedrijfsfilms van de Draka

9 april om 2017

Mei 1930: Koningin Wilhelmina, prins Hendrik en prinses Juliana bezoeken de DRAKA. Naast de koningin loopt Jan Teeuwis Duyvis.

Museum Amsterdam Noord organiseert een filmvertoning in bioscoop FC Hyena van DRAKA bedrijfsfilms in het kader van de tentoonstelling over verdwenen industrie in Noord.

Afgelopen augustus sloten de poorten van de Draka aan de Hamerstraat na meer dan 100 jaar definitief. Jan Teeuwis Duyvis startte de fabriek in 1910. Vanaf de jaren

twintig liet het bedrijf regelmatig films maken over het productieproces van de kabels. Ze geven een prachtig beeld van de bedrijvigheid in Noord. Op het programma staan een bioscoopreclame uit 1947 (met dank aan collectiecentrum EYE), de film 100 jaar Draka en een videofilm “Metamorfose” die het bedrijf in de jaren 90 liet maken van de verbouwing van de fabriek. Een unieke verzameling historische beelden van het recente verleden van Amsterdam Noord.

De selectie uit de bedrijfsfilms wordt op 9 april vertoond vlak naast de Draka bij FC Hyena, Aambeeldstraat 24.
Entree 7,50.

Varen naar museum ’t Kromhout
19 maart 2017

Op zondag 19 maart organiseert Museum Amsterdam Noord een excursie per boot naar museum ’t Kromhout. In het kader van de expositie over  de ADM, Kromhout en Draka is dat dé plek om alles over Kromhout te leren.

De excursie start vanuit restaurant Stork, dat is gevestigd in de oude  Kromhout fabriek, die door Daniël Goedkoop Jr. in 1908 gebouwd werd.  Vanaf de steigers naast het restaurant wordt met open sloepen naar museum ’t Kromhout gevaren (o.v.b. van het weer, kom op de fiets naar restaurant Stork). Om circa 15.30 is iedereen weer terug in Noord.

Museum ’t Kromhout aan de Hoogte Kadijk is een van de mooiste industrieel erfgoed musea in het land. Het merk Kromhout is legendarisch.
Vooral bekend door de motoren voor de scheepvaart en de  gemalen. Maar er werden ook vrachtwagens en bromfietsen geproduceerd.

Zondag 19 maart gaan we op bezoek bij de oude Kromhouters, die de geschiedenis van Amsterdam Noord levend houden. Om 12.00 uur start bij restaurant Stork, Gedempt Hamerkanaal 201. Kosten 12,50 pp. Inclusief consumptie om warm te worden bij terugkomst in Noord. Deelname is op eigen risico. Wilt u mee?

 Voormalige Lezingen 2017
5 februari 2017 (zondag) 11.30
Lezing door Ruud Versluis De drijvende kracht achter het NDSM-museum over de werven van Noord.

29 januari 2017 (zondag) 11.30
Lezing door Rob Goldsteen, Bestuurslid van Stichting Promotie Maritieme Tradities over de restauratie van de mijnenveger MAHU met speciale bekabeling door DRAKA en motoren Werkspoor-Kromhout.

22 januari 2017 (zondag) 11.30
Lezing door kunsthistorica Daphne Willems over de haven in 1913 aan de hand van de schilderijen van Hobbe Smith. Smith schilderde de havengezichten in opdracht van de gemeente voor het Amsterdam Paviljoen op de ENTOS.