Vrouwen van Noord

13 November 2021 t/m 29 Mei 2022

Maak  kennis met tien inspirerende vrouwen van vroeger en nu.

Sommige verhalen gaan over bekende Noorderlingen, andere zijn nog nooit eerder verteld. Inspirerende vrouwen zijn van alle tijden. Toch staan geschiedenisboeken, ook die over Amsterdam Noord, nog steeds voor het overgrote deel vol met mannen en hun verhalen. Mede hierdoor zijn veel vrouwen ten onrechte vergeten en verhalen te lang niet verteld. Vrouwen van Noord brengt hier verandering in.

Juffen Astrid en Jolanda, bekend van de NPO serie Klassen. Foto: Sonja de Bruin
Juffen Astrid en Jolanda, bekend van de NPO serie Klassen. Foto: Sonja de Bruin

Inspirerende verhalen zoals  bijvoorbeeld  dat van sociaal ondernemer Ellen Brudet uit de Van der Pekstraat. Zij zorgt dat elk kind een pop heeft waar het zichzelf mee kan identificeren. Of van verzetsstrijder Cecilia van Alphen Jagtman uit de Bloemenbuurt. Maar ook de twee juffen Astrid en Jolanda uit de Banne hebben een plek. Zij kregen nationale bekendheid met de documentaireserie ‘Klassen’.

De gemene deler van al deze vrouwen: een grote maatschappelijke betrokkenheid, bevlogenheid en doorzettingsvermogen. Maar bovenal vrouwen die zich niet laten vertellen wat ze wel of niet mogen doen, maar die hun eigen pad kiezen.

De tentoonstelling vloeit voort uit de Canon van Noord, een collectief geschiedenisproject van het Historisch Centrum Amsterdam Noord. De basis voor deze chronologische geschiedschrijving van Noord werd gelegd door vrouwen. Bezoekers van de tentoonstelling worden uitgenodigd om een inspirerende vrouw aan te dragen voor de canon.