Noord vrij

Wat herinnert er anno 2020 in Amsterdam Noord nog aan de Tweede Wereldoorlog? Deze vraag staat centraal in de tentoonstelling Noord Vrij. Tijdens het onderzoek voor deze expositie kwam veel nieuw, onbekend (foto)materiaal tevoorschijn, maar de expositie nodigt de bewoners van Amsterdam Noord ook uit om zelf te zoeken in eigen archief. Het is goed mogelijk – en we hopen er op – dat tijdens de tentoonstelling de getoonde collectie wordt aangevuld.

Tentoonstellingsmakers Paul Vonk en Laura van Roemburg lichten de belangrijkste topstukken van de tentoonstelling Noord Vrij voor u uit:

Afscheidsbrieven van de gebroeders Wolfswinkel

In Twiske Oost zijn elf straten vernoemd naar omgekomen verzetslieden. Twee van hen zijn Antoon en Bertus Wolfswinkel. De jongens werden in november 1942 in Soesterberg gefusilleerd. Allebei schreven ze een afscheidsbrief aan hun familie op de avond voor hun dood.

Lees verder >>


Unieke foto’s mobilisatie in Amsterdam-Noord

Net als op veel plaatsen in Nederland was de militaire aanwezigheid zichtbaar in de straten van Amsterdam-Noord. Maar weinigen hadden een fototoestel in huis, zodat beelden van Noord tijdens de mobilisatie zeer zeldzaam zijn. In het fotoalbum van de familie Wiersum vinden wij er maar liefst twee.

Lees verder >>

mobilisatie van wiersum


Laura’s bevrijdingsfoto

Toen Nederland werd bevrijd in mei 1945, liep Jaap Akkermans (1927-2013) samen met een groep Nieuwendammers vanuit Amsterdam-Noord naar de overkant van het IJ. Getooid met feestmutsen en vlaggen lieten ze zich op de Dam fotograferen. In het kader van 75 jaar vrijheid gaat Laura van Roemburg op zoek naar de mensen op de foto.

Lees verder >>


Het archief van Tip de Bruin

Voor de oudere Noorderling en Amsterdammer is Tip de Bruin (1921-2008) een begrip. Ten eerste door de modewinkels voor mannen die hij in 1953 op de Nieuwendijk 82-90 begon en die nog steeds een begrip zijn in de stad. Maar vooral was hij een Noordamsterdammer.

Lees verder >>


D.W.V. herdenkingsplaquette

Tijdens de oorlog komen vier D.W.V.’ers om het leven. Het verlies komt hard aan bij de voetbalclub en haar leden. In 1946 worden ze herdacht met een gedenkteken. Wie waren deze D.W.V.’ers, die op deze plaquette staan vermeld?

Lees verder >>


Het archief van T.A. Vonk

T.A. Vonk was in juni 1939 afgezwaaid bij de KMA en diende als 2e luitenant bij het Depot Genietroepen in Rotterdam waar hij bij het Maasstation vocht tegen de Duitse parachutisten op het Noordereiland. Het rijke archief is samengesteld door zoon Paul Vonk, uit nieuwsgierigheid naar zijn vaders jeugd.

Lees verder >>

th.a.vonk


Extra nieuwsbrieven

Wegens Covid-19 is de opening van de tentoonstelling ‘Noord Vrij’ uitgesteld. Tot die tijd laten we zoveel mogelijk zien van de voorbereidingen in extra nieuwsbrieven. De nieuwsbrieven kunt u hier teruglezen:

  1. Extra nieuwsbrief ‘actief meekijken’, verzonden op 14-04-2020
  2. Extra nieuwsbrief ‘4 mei’, verzonden op 04-05-2020
  3. Extra nieuwsbrief ‘5 mei’, verzonden op 05-05-2020